Nieuws

Honden aan de lijn-borden geplaatst

In de vogelwacht Tytsjerk zijn twee borden geplaatst met "honden aan de lijn" om broedende vogels niet te verstoren. Maar daarnaast kan hondenpoep ook gevaarlijk zijn voor koeien

Parasieten in ontlasting
In de ontlasting van een hond kan een parasiet zitten die schadelijk is voor (drachtige) koeien. Het gaat hier om de Neospora parasiet. Deze parasiet leeft dus in een hond (die over het algemeen niet ziek wordt van de parasiet), maar kan worden overgedragen naar een koe (en visa versa, overigens). In de hond plant de parasiet zich voort door eitjes te produceren. Deze eitjes komen met de ontlasting van de hond weer naar buiten.

Wanneer de besmette hond poept in een weiland waar koeien staan, of waar het gras op een later moment wordt gebruikt als voer voor de koeien, kunnen de eitjes de koe besmetten.
Risico’s voor een koe
Hoewel een volwassen koe, net als een hond, over het algemeen niet ziek wordt van bovengenoemde parasiet, kan een besmetting wel grote gevolgen hebben voor drachtige koeien. Zo zorgt de Neospora parasiet voor vroeggeboorten of miskramen bij koeien. Tevens kunnen er verminkte kalfjes worden geboren als gevolg van de parasiet en kan deze zorgen voor vruchtbaarheidsproblemen bij een koe.

Al met al geen zaken om als koe en ook boer, blij van te worden. De waarschuwingsbordjes zijn dus zeker niet overdreven en staan er niet voor niets!


Opruimen
Mocht je hond toch in een weiland poepen -want we kunnen ons best voorstellen dat dit eens kan gebeuren-, ruim de hondenpoep dan op. Het is een kleine moeite en je doet de koe, een ongeboren kalf en de boer daar een groot plezier mee!

Lid worden van onze vogelwacht

Nu lid worden